Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!


Med trenutno najbolj vročimi vsebinami je digitalna glasba. Tisto, kar slišite iz današnjih mobilnikov, ki znajo predvajati tudi zvok, je navadno škripanje proti , ki bi se utegnile pojaviti že letos. Tako je pri LG mobilnik igral tako lepo, da smo morali skoraj preveriti, ali ni pod pultom postavljen kakšen spodoben hi-fi. Veliko namerava v tej smeri narediti Nokia, pa tudi drugi mobilni igralci z urejanjem vprašanja avtorskih pravic. Ni namreč daleč dan, ko bo mogoče izbrane skladbe pretočiti v mobilnik, ki bo tako postal prava glasbena skrinjica, in prav je, da so vsi pravično (od)plačani. Ja, mobilnik bo tudi walkman. Dobesedno, da se razumemo: Sony Ericsson je namreč od Sonyja dobil pravico do uporabe tega generičnega, a zaščitenega imena za novo generacijo telefonov z vgrajenim predvajalnikom digitalne glasbe.

O prenosu videoposnetkov in resnem gledanju televizije na zaslonih mobilnikov bomo bržkone govorili šele čez več kot leto dni, a razvijalci gledajo naprej in se ravno zdaj dogovarjajo za skupni standard, ki bo tudi v skladu z nadaljnjim razvojem mobilnih omrežij. Za zdaj še ne govorijo na glas o četrti generaciji, je pa tu že nadgradnja 3G (nekateri jo označujejo kot 3,5G), ki omogoča hitrosti prenosa nekaj megabitov na sekundo.

Druge vsebine so bolj, no, vsakdanje, prenesene z interneta. Samo spomnite se, kako so bile priljubljene strani z žgečljivo vsebino (saj so še vedno, kajne?), in to se zdaj prenaša še na vedno boljše zaslone telefonov. Hkrati narašča ponudba najrazličnejših iger, v mobilnike se seli tudi igralniška industrija, ki v internetu že obrača težke milijone.

Ob vsem tem smo zagotovo pred pomembno prelomnico, povezano z obračunom storitev. Obračunavanje prenosa podatkov po sekundah povezave smo že dali ob stran, ko smo dobili paketni prenos GPRS, zdaj pa se izteka čas še obračunavanju po bitih ali kakšnih drugih delčkih informacije. Operaterji namreč vse glasneje omenjajo pavšale, ki jih sicer že poznamo, a le v domačih omrežjih. V prihodnosti bomo plačali pavšal in v njegovem okvirju pretakali podatke tudi v tujini